Meny Stäng

Kamomill, ett populärt te

Kamomillte har många goda egenskaper

Kamomill är en av de mest populära teer som finns och med bra anledning. Kamomillte har en delikat len smakprofil och forskning visar att kamomill har hälsoegenskaper som rör sig om allt från stärkandet av immunförsvaret till att sänka risken för hjärtsjukdomar. Smaken av kamomill är subtil och behaglig för de flesta. 

Idag används kamomill i all från hudvård till kosmetika till aromaterapi, kamomillte fortsätter att vara en kraftfull ingrediens i en hel drös av olika saker. Kanske mest känd för att ha en lugnande och relaxande effekt efter en lång dag, har kamomill också nyttigt när det kommer till att hålla ditt sinne och kropp hälsosam. 

Kamomill är inte ett sant te, utan snarare ett örtte gjort på blomblad. Konsumtionen av kamomill dryper av historia och går tillbaka till antika civilisationer, som använde både färsk och torkade blommor av olika anledningar. I det antika egypten användes kamomill för att lindra feber. Romarna använde kamomill för att ge smak åt drycker och som en medicinalört mot olika åkommor. Men kanske mest intressant är dess användning som smaksättare i ölproduktion, väldigt likt som humle används idag. 

Kamomill tillhör växtfamiljen Asteraceae, vilket också inkluderar blommor som solros och ringblomma. Kamomill är naturligt koffeinfri, vilket gör den populär innan sovdags. 

Smak

Kamomill har en smakprofil som ger örtiga och fruktiga toner med en uppfriskande avslutning. Kamomill får sitt namn från det grekiska ordet “chamai melon” vilket betyder “malt äpple” och är just förknippat med smaken av ett krispigt äpple. Den lätta, luftiga smaken uppskattas världen över och har en söt aromatisk doft. Kamomillte är lätt när det bryggs, och väcker känslor av mjukt solsken vilket passar perfekt med dess egenskaper om ett hälsosamt sinne och kropp.

Lindrar stress 

En av de största anledningarna att dricka kamomillte är för dess avslappnande förmåga. Kamomillte kan hjälpa reducera stress, ångest och oro tack vare dess varma och lugnande natur. Så drick en till tre koppar dagligen eller när du känner dig extra stressad. I en artikel ur Holistic Nursing Practice Journal skriver Stephanie Ross att kamomill ökar kroppens serotoni och melatonin, två hormoner som jobbar för att lindra känslan av stress. Genom att öka dessa hormoner kan du slappna av lättare och låta stressen av dagen flyta bort lättare. Just på grund av dess avslappnande egenskaper hjälper det också dig att somna snabbare och nå ett mer vilsamt läge. Det är bra för människor som har svårt att sova, lider av sömnlöshet eller sömnapné. 

Kamomill kan också hjälpa till med att lätta på spänningar som ofta förknippas med migräner och huvudvärk. Det är dessutom så att antioxidanterna i kamomillte öppnar upp blodkärlen och reducerar de inflammationer som kan leda till spasmer och menstrual kramp. Kamomillte kan hjälpa till att lösa upp matsmältningsproblem och lugna en orolig mage. Det är också bra mot att lindra gaser i magen och motverka magsår. Det finns också anledningar att tro att kamomill kan hjälpa till att reglera matsmältningssystemet, och för att få ut det mesta av dessa hälsoegenskaper kan du dricka en kopp kamomillte 30 minuter innan varje måltid. 

Boostar immunförsvaret

Kamomilla antibakteriella egenskaper kan hjälpa till att hålla oönskade bakterier och virus från att löpa amok på ditt immunförsvaret och förhindra uppkomsten av förkylningar och feber. Det kan också lindra vid symptom av halsont och den aromatiska doften av kamomill kan hjälpa förstoppade bihålor. Kamomill är också bra för ditt hjärta och hjälper det förbli starkt och hälsosamt. Studier har också visat att kamomill kan hjälpa till att sänka lågt blodtryck och det “onda” LDL-kolesterolet. 

Bra för håret 

Kamomill är också bra för håret. Det hjälper till att skapa mer hälsosam, skinande hår. De antiinflammatoriska egenskaperna hjälper till att lindra kliande och torr hårbotten som kan leda till mjäll. Det du gör är att skölja ditt hår med kallt kamomillte in duschen. 

Granparkens kamomillte lämnar ingen besviken

Med alla dessa bra egenskaper är det svårt att inte bli sugen på en kopp kamomillte och vi på Granparken rekommenderar givetvis vårt ekologiska kamomill. Köp det i vår mysiga butik i Söderby-Karl eller här på vår hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *