Meny Stäng

Nyponrosen – höstens gyllene gudagåva!

Så här års kan vi njuta av rödglänsande nyponbuskar i våra torrbackar. Den vanligaste i släktet är Rosa canina som ni också ser på bilderna. Artnamnet hänvisar till det latinska caninus -hunden eftersom de gamla romarna använde det yttre skiktet av rötterna till behandling av bett av rabiessmittade hundar.

Nyponrosen var högt skattad i det gamla Romarriket. Den växer över hela Europa, Västasien och Nordafrika. För medicinska ändamål är den välkänd över hela Europa, Ryssland och Kina.

Frukten skördas bäst innan frosterna när den fortfarande är hård. Efter frosterna är frukterna sötare vilket passar gourméer av viner eftersom vinframställning underlättas.

Frukterna innehåller upp till 6% C-vitamin. Andra aktiva ingredienser är karotener (betakaroten), lykopener, flavonoider, tanniner, organiska syror, sockerarter och pektiner. Tack vare dessa ämnen har frukten en svag kramplösande och urindrivande effekt. Den är utmärkt vid förkylningar, influensa och febersjukdomar. Aktuell forskning har visat att antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen har effekt vid artros och reumatiska sjukdomar. Ett exempel på detta är galaktolipiden  GOPO som har god effekt vid osteoartrit.

Dessutom inte att förglömma att nyponte är så otroligt gott att dricka nu på höstkanten när dagarna blir allt kortare.
Drick och njut av det goda nypontéet från Granparkens Gård och Kafé.
Nypon ingår också i flera av våra blandningar som du kan läsa om i sortimentet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *